Lifestyle/Geschiedenis
448771990
Geschiedenis

Vijftig jaar na ’Abbey Road’

Levende muzieklegende Paul McCartney

Deze week is het vijftig jaar geleden dat het beroemde Beatles-album Abbey Road uitkwam.

De iconische hoes met de ’the fabulous four’ op een zebrapad was het idee van Paul McCartney, samen met John Lennon het muzikale brein van de supergroep, die in 1960 werd opgericht. Hun liedjes, waarvan McCartneys Yesterday de bekendste is, weerspiegelen de sociale en culturele veranderingen in de roerige jaren zestig.

Nadat The Beatles in 1970 uit elkaar waren gegaan, ging de gitarist, pianist en zanger alleen verder. Een jaar later richtte hij met zijn in 1998 overleden vrouw Linda een nieuwe band op: Wings. De groep maakte een aantal succesvolle albums zoals Band on the Run en Venus and Mars.

1980 was een rampjaar voor de muzikant. Hij zat zat 10 dagen vast in Tokio wegens drugsbezit en zijn muziekvriend John Lennon werd doodgeschoten. Paul schreef het nummer Here today als eerbetoon.

Na het uiteenvallen van Wings in 1981 werkte de muzikale alleskunner met diverse artiesten, zoals met Michael Jackson in het lied The girl is mine. 2012was een bijzonder jaar voor hem: hij speelde op het 60-jarig jubileum van koningin Elizabeth, tijdens de openingsceremonie voor de Olympische Spelen en met Nirvana op het benfietconcert voor de slachtoffers van orkaan Sandy.

Voor muziekliefhebbers, vooral die uit de jaren zestig, zijn de liedjes van de nu 77-jarige en nog twee keer getrouwde levende legende mijlpalen in hun leven. Dankzij zijn bekendheid speelt hij ook maatschappelijk een belangrijke rol. Zo begon de vegetariër en dierenactivist in 2009 de campagne Meat Free Monday. Hij kreeg terecht de titel Sir en de Franse onderscheiding Legion d ‘Honneur.