Nieuws/Lifestyle
448806
Lifestyle

Toyota wil Daihatsu inlijven en ontkent contact met Suzuki  

TOKIO - Toyota bevestigt dat het eventueel zijn belang in Daihatsu wil vergroten. Tegelijkertijd spreekt de Japanse grootmacht geruchten tegen dat het autoconcern interesse heeft in een deelname in Suzuki.

De Japanse autobouwer is al sinds 1998 voor exact 51,2% eigenaar van Daihatsu. De resterende aandelen van de specialist in stadsauto's zijn volgens persbureau Bloomberg 2,8 miljard euro waard. De twee werken al veel langer samen. In 1967 werd het eerste contact gelegd. Momenteel bouwt Daihatsu auto's voor Toyota in Japan en Indonesië en ontwikkelen de twee gezamenlijk auto's. Op de Japanse markt heeft de Toyota-dochter volgens het autovakblad Automotive News een marktaandeel van ongeveer 31% in de klasse van de stadsauto's.

Suzuki

Een grote tegenspeler van Daihatsu op de lokale markt is Suzuki. Volgens de Japanse zakenkrant Nikkei zou Toyota willen samenwerken met dat concurrerende merk. De autobouwers spreken het gerucht tegen. Volgens de krant zou Suzuki Toyota kunnen helpen om voet aan de grond te krijgen in India, waar Suzuki een dominante rol heeft.