Nieuws/Lifestyle
450020
Lifestyle

Seriemoorden in Snits

Filmrecensie: Sneekweek

Het was één van de grootste griezelhits uit de jaren negentig: I know what you did last summer, een slasherfilm waarin een vriendengroep een dodelijk ongeluk veroorzaakt, zwijgt als het graf en een wraakengel achter zich aankrijgt. ’Beter goed gejat dan slecht bedacht’, dachten Martin Heijne en Klaas de Jong. En dus kopieerden de regisseur en zijn producent dit huiveringwekkende succesconcept naar het hier en nu van Fryslân.

Met hun diploma op zak vertrekken zes studenten naar Sneek voor een weekje zon, zeilen, drank, drugs en seks. Maar de pret wordt al snel gedrukt. Een gemaskerde moordenaar blijkt op de hoogte van een geheim uit hun studietijd en tovert een indrukwekkend arsenaal bouwgereedschap tevoorschijn.

Zo kan in de nieuwe Nederhorror Sneekweek de grote afvinkrace beginnen. Dat gebeurt in een stomende setting van wiegende bootjes, klokkende kelen en schuddende billen. Tussen de stampende dancemuziek door is het vooral grinniken om mopjes waarmee deze polderslasher op prettige wijze de draak met zichzelf steekt.

In de vakantiebungalow wordt gekeken naar een in het Fries nagesynchroniseerde versie van Scream. En Diederik Ebbinge zien we als de overspannen hoofdcommissaris Stienstra die een losgeslagen seriemoordenaar grijpen toch andere koek vindt dan een loslopende koe van de weg halen. Wat rest is een ietwat gemakzuchtige en voorspelbare invuloefening vol knappe soapsmoeltjes, uitleggerige dialogen en half geslaagde schokeffecten. Boe!