Nieuws/Lifestyle
450026
Lifestyle

Dubbele dosis Hardy

Filmrecensie Legend

Zijn Oscarnominatie voor The revenant onderstreept de opmars van de Britse acteur Tom Hardy. Sinds zijn doorbraak in Inception (2010) maakte hij onder meer indruk in films als Tinker, tailor, soldier, spy (2011), The drop (2014) en Mad Max: Fury road (2015). Ook in Legend levert hij een knap staaltje van zijn kunnen, in tweevoud zelfs.

Hardy geeft in Legend in zijn eentje gestalte aan de beruchte Kray-tweeling, arbeiderskinderen uit East-End die de hele Londense onderwereld in de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw in een ijzeren greep hielden. Reggie Kray is een keiharde crimineel, maar daarnaast ook knap, charmant, handig en doelgericht. In tegenstelling tot zijn homoseksuele broer Ron, een halve psychopaat die misdaad en geweld bijna als zijn roeping ziet. De acteur speelt hen allebei en weet ze een totaal andere uitstraling te geven.

De manier waarop regisseur Brian Helgeland de gebroeders Kray portretteert is minder raak. Hij kiest voor zijn vertelling het perspectief van Reggie’s vriendin Frances (Emily Browning), die in een voice-over haar ervaringen met de tweeling oplepelt. Zelf krijgt ze echter nauwelijks een gezicht, terwijl ook de diepere drijfveren van de criminele broers vrijwel niet aan bod komen. De film schetst een intrigerend stukje misdaadgeschiedenis en blijft daarbij steken in kleurrijke uiterlijkheden. Legend is oogstrelend, maar inhoudelijk ongefocust.