Nieuws/Lifestyle
450052
Lifestyle

Stelling: "Ik zou me willen verzekeren voor behoud van het lage bijtellingstarief na een ongeval"

AMSTERDAM - Autorijders die nu nog een lage fiscale bijtelling genieten, kunnen die zomaar kwijtraken als hun zakenauto total loss wordt gereden. Zelfs als dat geheel buiten hun schuld gebeurt. Houdt u er rekening mee dat u uw bijtellingsvoordeel kwijt kunt raken na een ongeval? Zou u zich willen verzekeren voor behoud van het lage bijtellinsgtarief na een ongeval?

Mocht u na een aanrijding waarbij uw auto total loss wordt verklaard moeten overstappen in dezelfde auto die nu in een hogere bijtellingsklasse valt, dan kan dat maandelijks om enkele honderden euro’s gaan. De ongeveer 100.000 euro fully loaded kostende Volvo XC90 T8 viel in 2015 in het 7 procent tarief. Voor dit jaar geldt 15 procent. Bij een total loss van de Volvo zal de eigenaar met de verzekeringsvergoeding een nieuwe XC90 T8 kunnen aanschaffen, maar deze valt dan in het 15 procent tarief, waardoor de berijder fors hogere maandelijkse lasten krijgt.

Nieuw- of dagwaarde

Een woordvoerder van de Bond van Verzekeraars geeft aan dat afhankelijk van de leeftijd van de auto, de nieuwwaarde of dagwaarde wordt vergoed bij een total loss, en geen derving van fiscale voordelen. Marchel Koops, algemeen directeur van Athlon Nederland, behorend tot de drie grootste leasemaatschappijen: „We hebben over deze kwestie gesproken en besloten niks te doen met verhaalschade. De overheid wisselt te vaak van regels.” Centraal Beheer laat desgevraagd weten dat fiscale schade geen deel uitmaakt van de autoschadeverzekering. Met een eventuele rechtsbijstandsverzekering kan wel een claim worden ingediend. Je kunt bij de verzekeraar van de tegenpartij mogelijk het verschil in bijtelling vergoed te krijgen.

Houdt u tijdens het rijden in uw zakenauto rekening met een hoger bijtellingstarief voor eenzelfde vervangingsauto of bekijkt u pas de situatie als het zover is? Zou u een gelijkwaardige zakenauto met hogere bijtelling kiezen of stapt u over in een kleiner en goedkoper model om het maandelijkse bijtellingsbedrag gelijk te houden?

Laat het ons weten en reageer hieronder.