Lifestyle/Natuur
453904521
Natuur

Big 5: dit zijn de vijf populairste wilde dieren om te fotograferen

Fotografen, natuurbeschermers en goede doelen vinden dat het tijd is voor een nieuwe Big 5. Niet de vijf wilde dieren die door jagers het moeilijkst te doden zijn, maar de vijf dieren die het populairst zijn om te fotograferen horen wat heb betreft zo genoemd te worden.

De leeuw, het luipaard, de neushoorn, de olifant en de buffel behoren tot de bekende Big 5, een term die ooit is bedacht als verzamelnaam voor de vijf dieren in Afrika die het lastigst zijn voor jagers om op te schieten. De term wordt tegenwoordig veelvuldig gebruikt voor reis- en safarioperators die vakanties en excursies willen verkopen.

Fotograaf en journalist Graeme Green vindt dat het tijd is voor een nieuwe Big 5. Niet de vijf moeilijkste dieren om op te jagen, maar de vijf populairste dieren om te fotograferen en te spotten moeten wat hem betreft de Big 5 genoemd worden.

Green organiseerde een verkiezing waarbij natuurliefhebbers konden aangeven welke dieren hun favoriet zijn. Meer dan 50.000 stemmen zijn uitgebracht. Tot Greens alternatieve Grote Vijf behoren de olifant, ijsbeer, gorilla, tijger en leeuw.

Green is samen met 250 andere internationale fotografen, natuurbeschermers en goede doelen het initiatief gestart om meer aandacht te vragen voor wilde dieren die het moeilijk hebben door het verlies van leefgebied, slachtoffer worden van stroperij of illegale handel.