Lifestyle/Culinair
470519247
Culinair

Wijncolumn

De ideale instapper uit de Jura voor avontuurlijke wijnliefhebbers

’And now for something completely different’, om Monty Pythons gevleugelde uitspraak maar eens te citeren. Wijnen uit de Jura behoren tot de meest eigenzinnige ter wereld.

Van geoxideerd wit tot licht rood met een diepe smaak. Wijnen gemaakt van autochtone druiven als savagnin, poulsard en trousseau behoren tot het culturele erfgoed van de Jura. Niet altijd even gemakkelijk vanwege het aparte karakter. Althans, zo was het vroeger.

Aangevoerd door de briljante wijnmaker Jean-François Ganevat stond er een nieuwe generatie op die het beste van twee werelden combineerde. Chardonnay kreeg er een nieuwe toekomst, maar dan in een verfijnde versie. Nét even anders dan de grote broer uit de Bourgogne.

In de Jura is men zijn tijd vooruit met biologische en biodynamische aanpak. De jonkies onder de wijnboeren schakelen zelfs door naar ’vin naturel’, soms best lastig in een streek waar het nogal vochtig kan zijn.

Sinds Ganevats ster ging rijzen, schoten de prijzen net zo hard omhoog. Goede wijnen uit de Jura onder de dertig euro zijn tegenwoordig zeldzaam. Daarvoor moet je bij een specialist zijn. Olivier Schutte van wijnimport De Geluksdruif is er zo een.

Schutte vindt het leuk om wijnliefhebbers met het geoxideerde goud uit de Jura te laten kennismaken. Dat moet je wel stap voor stap doen, anders kan het zomaar op weerstand en vooroordeel stuiten.

In Jérome Arnoux uit Arbois vond hij een medestander. De wijnmaker van Le Cellier des Tiercelines combineerde twee derde chardonnay met een derde savagnin, die een oxidatieve opvoeding kreeg. Het resultaat: peer en appel van de chardonnay en zacht, zilt en notig van de savagnin.

Deze sublieme blend met mild oxidatieve tonen uit de Jura is de ideale instapper voor wijnliefhebbers die buiten de gebaande paden durven te gaan.

Jérome Arnoux Arbois Blanc ’Nuance’ 2018

geluksdruif.nl, €21,50