Lifestyle/Reizen
474201312
Reizen

Nederlanders willen duurzaam op vakantie: dichter bij huis en buiten het hoogseizoen

Ben jij zo begaan met het milieu dat je ook op vakantie zo veel mogelijk duurzame keuzes maakt? Je bent niet de enige! Uit een recent onderzoek blijkt namelijk dat 60% van de Nederlanders het belangrijk vindt om duurzaam te reizen.

41% van de Nederlandse reizigers wil de komende 12 maanden zelfs duurzamer reizen, zo blijkt uit onderzoek van Booking.com onder 1014 Nederlanders.

Accommodatie

Drie op de tien (29%) Nederlandse reizigers zeggen dat ze het afgelopen jaar een duurzame accommodatie online hebben bekeken, waarbij 19% actief op zoek gaat naar informatie over de duurzaamheidsinspanningen van een accommodatie.

30% van de Nederlandse reizigers zegt het afgelopen jaar ook daadwerkelijk in een duurzame accommodatie te hebben verbleven. De redenen voor het boeken van een duurzamer verblijf lopen uiteen.

38% koos een duurzamer verblijf om de impact op het milieu te verminderen en 22% wilde een meer lokaal relevante ervaring hebben. 24% is van mening dat duurzame accommodaties beter zijn voor de lokale gemeenschap.

Massatoerisme

Reizigers zijn zich meer bewust van de bestemming die ze boeken: iets minder dan een kwart van de Nederlanders (24%) geeft aan buiten het hoogseizoen te reizen en 19% kiest ervoor om naar een minder populaire reisbestemming te gaan om massatoerisme te ontwijken.

Daarnaast gaf meer dan de helft (54%) van de Nederlandse reizigers aan om voor toekomstige reizen, populaire toeristische bestemmingen en attracties te vermijden om de impact van het bezoek te verminderen. Een vijfde (20%) is zelfs bereid om een alternatief voor hun gewenste bestemming te kiezen.

Dichterbij huis

Nederlandse reizigers denken na over de reisafstand plus het vervoer naar en op locatie, zo blijkt bovendien uit het onderzoek. Meer dan een kwart (28%) zegt dat ze ervoor kozen om naar een bestemming dichter bij huis te reizen om zo hun CO2-voetafdruk te verkleinen en één op de vijf (20%) gaf aan dat ze het openbaar vervoer en/of de mogelijkheden om een fiets te huren hebben onderzocht.

Vliegschaamte

14% koos er voor om langere afstanden met de trein te reizen in plaats van met de auto en iets minder dan een kwart (23%) zegt zich te schamen om te vliegen vanwege de impact op het milieu. Als het gaat om het boeken van vervoer, zoekt 21% actief naar informatie over duurzaamheid.

Iets minder dan een kwart (23%) zegt zich te schamen om te vliegen vanwege de impact op het milieu. Als het gaat om het boeken van vervoer, zoekt 21% actief naar informatie over duurzaamheid.