Lifestyle/En route
477495185
En route

Mazda stopt met touchscreens in auto’s

In bijna elke nieuwe auto is wel een touchscreen terug te vinden. Mazda vindt dit geen goede ontwikkeling en stopt er helemaal. Waarom? Omdat de aanraakschermen onveilig zijn volgens de Japanners.

Een touchscreen in een auto lijkt perfect. Het haalt maakt het besturen van het infotainmentsysteem makkelijker en schept ruimte in het interieur omdat er onnodige knoppen weg kunnen. Maar volgens Mazda zit er ook een groot nadeel aan dit soort schermen: ze slurpen aandacht van de bestuurder terwijl deze eigenlijk op de weg moet letten.

Om die reden doet Mazda alle touchscreens in de auto’s in de ban. Het merk gaat zelfs een stapje verder en plaats schermen verder van de bestuurder en maakt ze kleiner. Ook het optionele head-up display krijgt een focuspunt dan op 3,5 meter van de bestuurder ligt. Dit alles om de ogen zoveel mogel op de weg te houden.

Mazda komt niet zomaar tot dit besluit. Ze hebben terdege onderzoek gedaan naar de invloed van touchscreens in het auto-interieur. Daardoor zijn ze er bijvoorbeeld achter gekomen dat bestuurders niet alleen langer naar zo’n schermpje staren, maar dat ze ook onbewust aan het stuur draaien terwijl ze dit doen. Dat levert gevaarlijke slingeracties in het verkeer op.

Andere merken hebben een andere kijk op de schermen in de auto’s. Audi denkt dat ze perfect werken met de integratie van verschillende mobiele-systemen en Tesla staat er ook achter. Dit bewijst het merk met de gigantische tablet-actige schermen in hun voertuigen.

Wilt u meer over dit onderwerp weten? Lees dan verder op Autovisie.nl