Lifestyle/Culinair
480259248
Culinair

Familierecept: gerstebrij van opa Neus

Het familierecept van deze week is van opa Neus. Zijn overgrootkleinkinderen eten nog steeds zijn Gerstebrij.

Onze overgrootvader is 103 geworden. Hij is al in 1980 overleden, toen was 103 nog heel bijzonder. Hij was als boerenknecht begonnen in een dorp in Brabant maar later naar Rotterdam verhuisd. Wij weten niet beter of hij werkte in een meubelfabriek.

Opa, (wij noemden hem achter zijn rug opa Neus, want hij had echt een heel lange gok) zorgde tot het einde voor zichzelf. Er kwam weleens een verpleegster langs, maar die stuurde hij altijd weg. En koken kon die als de beste, vond hijzelf.

Hij at bijna altijd hetzelfde hoor. En niemand kon hem er vanaf brengen. Gerstepap met worst. Maar het zou opa Neus niet zijn als hij het niet op zijn eigen manier deed.

Bereiden:

Hij bakte de korrels eerst in echte boter. Dan deed hij er melk bij en liet het sudderen. Achteraf denken we dat hij er een eigenlijk heel moderne gerstrisotto van maakte.

Er gingen uien in en de worst. En helemaal blij werd hij van een gekookt bietje ernaast. Mijn kinderen hebben opa Neus nooit gekend, maar ik probeer vaak zijn recept na te maken. Gerstebrij van opa Neus, ze vinden het nog lekker ook.

Kijk voor de ingrediënten en de bereiding op telegraaf.nl/lifestyle/culinair. Is er in uw familie ook een gerecht met een bijzonder verhaal? Stuur het recept en verhaal naar familierecepten@telegraaf.nl