Nieuws/Lifestyle
480877
Lifestyle

ECI Literatuurprijs 2015 naar Jeroen Brouwers

AMSTERDAM - Jeroen Brouwers (75) is de winnaar van de ECI Literatuurprijs 2015. Hij ontving de prijs voor zijn roman ‘Het hout’, die door de jury ‘magistraal’ werd genoemd. De schrijver, die in een rolstoel zit en kortademig is, was niet aanwezig bij de uitreiking in de Haagse Schouwburg, maar reageerde in de uitzending van Nieuwsuur: ‘Het geldbedrag komt mij zeer te pas.’

Juryvoorzitter Andrée van Es roemde alle genomineerden, maar zei dat de jury is gegaan voor ‘meesterschap’. ‘Het hout’ is een indringend verhaal over de misdaden en hypocrisie in de rooms katholiek kerk in de jaren 50, toen vernedering en racisme hoogtij vierden. Het is een terugkerend thema in het werk van Brouwers. Hij beleefde zelf benauwde kostschooljaren en componeerde daarover deze fraaie roman, die tegelijk een afrekening is met de verzwijgcultuur.

De andere vijf genomineerden waren Annelies Verbeke met ‘Dertig dagen’, Stephan Enter met ‘Compassie’, Mark Schaevers met ‘Orgelman’ en P.F. Thomése met ‘De onderwaterzwemmer’.

De ECI-prijs is de opvolger van de AKO-prijs en is goed voor een bedrag van 50.000 euro.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop