Nieuws/Lifestyle
480903
Lifestyle

VW-aandeelhouder wil topman weg hebben

AMSTERDAM - Het Duitse beleggingshuis Union Investment dringt aan op een nieuwe wisseling van de wacht in de top van de geplaagde autobouwer VW. Alleen een bestuursvoorzitter 'van buiten' zou het vertrouwen kunnen herstellen.

Dat zegt Ingo Speich, portfoliomanager bij de op twee na grootste vermogensbeheerder van Duitsland (€250 miljard onder beheer), tegen de Financial Times. "Het zou veel beter zijn om nieuwe, frisse mensen te hebben in de raad van bestuur en in de raad van toezicht om het vertrouwen van de markten terug te winnen."

Volgens de FT houdt Union Investment een belang van circa 0,5% in VW en staat daarmee in de top 15 van grootste aandeelhouders.

Direct nadat VW had toegegeven dat er inderdaad 'sjoemelsoftware' in de Amerikaanse auto's zat, werd topman Martin Winterkorn vervangen door de nieuwe bestuursvoorzitter Matthias Müller.

Maar Müller werkt ook al zo'n veertig jaar bij de Volkswagen Group, en dat spreekt wat Speich betreft niet in zijn voordeel. "Het draait allemaal om vertrouwen. De financiële markten zien VW nu als een bedrijf dat niet goed communiceert en er is een gebrek aan vertrouwen. Wij zijn teleurgesteld in de personele wisselingen die VW heeft doorgevoerd en vinden dat het bedrijf te weinig informatie verstrekt."