Lifestyle/Gezondheid
481089164
Gezondheid

Spreekuur: bloedinjectie goed idee tegen tenniselleboog?

In Spreekuur beantwoorden specialisten, onder wie een huisarts, tandarts, oncoloog en seksuoloog/uroloog elke week een medische vraag van een lezer. Deze week: „Mijn man is schilder en heeft al een paar weken flink last van zijn rechter elleboog. Als hij met de kwast in de weer is, doet het erg pijn aan de buitenzijde. Nou had ik gelezen op het internet dat je een injectie in je elleboog kunt krijgen met je eigen bloed. Is dat een goed idee?”

Zo te horen heeft uw man zijn elleboog overbelast door zijn werkzaamheden als schilder. Als de spieren aan de buitenzijde van de elleboog geïrriteerd raken spreken we van een tenniselleboog. Dat komt dus bepaald niet alleen voor bij tennissers. Iedereen die veel herhaalde bewegingen met zijn elleboog maakt kan dit soort klachten ontwikkelen: loodgieters, timmermannen en zelfs orthopedisch chirurgen! Het komt ook wel voor zonder aanwijsbare reden.

Er zijn heel veel adviezen om weer van de klachten af te komen. Veruit de meeste mensen komen zonder operatie weer helemaal van hun klachten af. Rust en oefeningen bedoeld om de doorbloeding te verbeteren kunnen van voordeel zijn. Het rekken in verschillende richtingen van de pols en masseren van de pijnlijke plek bij de elleboog zijn goede mogelijkheden. Eenvoudige pijnstillers zoals paracetamol en brufen helpen pijn en ontsteking tegengaan. Fysiotherapeuten kunnen ondersteunen met speciale oefeningen. Eventueel kunnen een brace of injecties met corticosteroïden worden gegeven.

Uw vraag over een injectie met eigen bloed gaat over het zogenaamde PRP. Dit is een concentraat van bepaalde onderdelen van je eigen bloed wat op de pijnlijke plaats wordt ingespoten. Het wordt door de jaren heen geadviseerd voor een scala aan klachten. Het is nog steeds in de experimentele fase. Weten dat het met de tijd wel weer overgaat is waarschijnlijk het beste advies.

Hebt u een vraag? Mail naar spreekuur@telegraaf.nl