Nieuws/Lifestyle
481336
Lifestyle

Schrijver met masker

Filmrecensie: The end of the tour

De Amerikaanse schrijver David Foster Wallace maakte in 2008 een einde aan zijn leven. In The end of the tour volgen we hem tijdens de laatste week van de promotie van zijn magnum opus Infinite jest, een bijna duizend pagina tellende duizelingwekkende roman die eigenlijk meer zegt over de schrijver dan welke film of biografie dan ook.

De speelfilm End of the tour is gebaseerd op een artikel in tijdschrift Rolling Stone van de hand van journalist David Lipsky, zelf ook schrijver. Die weet zijn baas ervan te overtuigen dat het magazine een interview met Wallace moet plaatsen. Hij trekt in 1996 vijf dagen met hem op en logeert bij hem thuis.

Weinig actie in deze film, maar veel dialoog. Toch wordt maar mondjesmaat duidelijk hoe briljant Wallace, goed gespeeld door Jason Segel, was. Dat frustreert ook Lipsky (Jesse Eisenberg), die door het imago van ‘gewone jongen’ wil doorprikken.

Hij meent dat Wallace zich dommer voordoet dan hij is. Wel toont hij zijn kwetsbare kanten: hij vertelt over zijn televisieverslaving, zijn eenzaamheid, zijn depressies. Als Lipsky iets te aardig doet tegen een vriendin, krijgt Wallace een aanval van buitenproportionele jaloezie. Mooie film, waarin we wat meer te weten komen over een groot schrijver, die altijd bang was om te worden ontmaskerd.