Nieuws/Lifestyle
481341
Lifestyle

Zwarte humor als reddingsboei

Filmrecensie: A perfect day

Een waterput dreigt onbruikbaar te worden door het lijk dat er met opzet in werd gekieperd. Dat is het uitgangspunt van A perfect day, een film die licht werpt op het moeilijke werk van hulpverleners in oorlogsgebieden.

Halverwege de jaren 90 is Joegoslavië uiteengevallen en staan allerlei bevolkingsgroepen elkaar naar het leven. In die chaos moet de dode in de put snel worden geborgen. Het eerste probleem voor hulpverlener Mambrú (Benicio Del Toro) en zijn minder ervaren collega Sophie (Mélanie Thierrie) is dat het lijk een nogal zwaarlijvig type blijkt. Maar ook het wantrouwen van de bewoners, de bureaucratie van de VN vredesmacht en het altijd loerende gevaar werpen steeds nieuwe obstakels op.

De ironie die spreekt uit de filmtitel is veelzeggend. De Spaanse regisseur Fernando León de Aranoa zoekt naar een evenwicht tussen de humanitaire tragedie en de zwarte humor van mensen voor wie omgaan met die ellende dagelijks werk is. Oscarwinnaars Benicio Del Toro en Tim Robbins komen daarbij redelijk uit de verf, maar hun tegenspeelsters krijgen te weinig in handen om zich echt met hun rollen te onderscheiden.