Nieuws/Lifestyle
483445
Lifestyle

'Donkere Beauty past meer bij deze tijd'

De nieuwe Nederlandstalige versie van musical The Beauty and the Beast wordt veel donkerer dan de eerste versie, die tien jaar geleden werd opgevoerd.

Dat stelt Anouk Maas, die in de musical de hoofdrol van Belle speelt. Het meisje komt terecht in een magisch kasteel waar het beest huist en wordt verliefd op hem. "De eerdere versies waren te zoetsappig voor het publiek van nu", denkt Maas.

"De wereld is veranderd: het past nu meer bij het verhaal om ook wat donkere randjes te hebben." Dat betekent overigens niet dat het geen familiemusical meer is. "Er valt nog steeds genoeg te lachen. En de basis is de muziek, die nog even fantastisch en episch is als vroeger. Maar meer dan voorheen vormt het volwassen liefdesverhaal het hart van de voorstelling."

Belle is een personage dat "precies tussen de brave Maria in The Sound of Music en de rebelse Alex in Flashdance instaat. Het voelt als een logische nieuwe stap in mijn carrière", stelt Maas. Zij was zelf zes jaar toen de beroemde Disney-film uitkwam. "Ik ben nog een kind van de videogeneratie, dus ik heb de band grijsgedraaid. Maar een van de mooiste nummers, waarin Belle bekent dat ze gevoelens voor het Beest ontwikkelt, zit niet in de film. Dat is het lied waarin zij beseft dat ze een volwassen, sterke vrouw is die haar eigen keuzes mag maken."

Kwetsbaar genre

De actrice hoopt dat de musical een langer leven beschoren is dan veel andere producties die de afgelopen jaren eerder dan gepland moesten stoppen. "Het is zo'n kwetsbaar genre: het maken van theater is een ambacht dat in de huidige maatschappij veel te weinig credits krijgt. Cultuur is van wezenlijk belang voor je opvoeding, het leert je fantasie te ontwikkelen en geeft je een andere, ruimere kijk op de wereld. Dat moeten we koesteren en daar moet ook vanuit de overheid geld voor worden uitgetrokken."

The Beauty and the Beast is vanaf begin december te zien in het AFAS Circustheater in Den Haag.