Nieuws/Lifestyle
493565
Lifestyle

Doorbraak The Martian voorspeld

‘The Martian’ belooft volgens analisten de bioscoopkassas te laten rinkelen. In Amerika wordt de opbrengst tijdens het komende openingsweekend op 45 miljoen dollar geschat. Een doorbraak, omdat de meeste Mars-films de afgelopen jaren maar weinig publiek trokken.

Mars is een taaie, ook voor filmmakers. Want hoewel onze buurplaneet goed is gebleken voor een ware stroom aan bioscoopavonturen, flopten veel daarvan jammerlijk. De laatste in dat rijtje in ‘John Carter’ (2012), die zijn budget van ruim 300 miljoen dollar bij lange na niet terugverdiende. En op de animatiefilm ‘Mars needs moms’ moest een jaar eerder 136 miljoen dollar worden afgeschreven, wat de nekslag betekende van Robert Zemeckis’ filmstudio ImageMovers Digital.

Bij de op Mars gesitueerde film ‘Doom’ (2005) - gebaseerd op het gelijknamige videospel -  bleef elk gerinkel van bioscoopkassa’s uit. ‘Ghosts of Mars’ (2001) kon het publiek al helemaal niet begeesteren en het zou negen jaar duren voordat verantwoordelijk regisseur John Carpenter weer een film zou maken.

‘Red planet’ (2000) was met een verlies van 63 miljoen dollar de eerste en direct ook de laatste film van regisseur Antony Hoffman. ‘Mission tot Mars’ wist in datzelfde jaar de schade nog enigszins te beperken, maar kwam evenmin uit de kosten.

Christopher Lloyd, de verdwaasde professor uit ‘Back tot the future’, speelde in 1999 de titelrol in de komisch bedoelde kinderfilm ‘My favorite Martian’. Helaas voor hem was alleen de opbrengst een lachertje, want ging ook deze film roemloos ten onder. Dat lot lijkt Ridley Scotts ‘The Martian’ niet beschoren.