Lifestyle/Thuis & Tuin
49360734
Thuis & Tuin

5 x dit moet je weten over wasmiddelenallergie

Jeukende uitslag, bultjes of gevoelige ogen: veel mensen hebben last van een wasmiddelenallergie. Wat is hiervan eigenlijk de oorzaak? Zamarra Kok vertelt je wat je moet weten over deze allergie.

1. Wasmiddelenallergie is eigenlijk geen goede benaming. Je bent niet allergisch voor het wasmiddel, maar voor de toegevoegde parfums en conserveringsmiddelen in wasmiddelen en wasverzachters.

2. Zelfs als je een wasmiddel lang gebruikt, kan een allergie ontstaan, het kan tot een jaar duren voordat je huid op de allergenen reageert. Je merkt het aan rode, jeukende uitslag of bultjes, gevoelige of jeukende ogen, niesbuien of een loopneus.

3. Moderne wasmachines spoelen minder intensief en met minder water. Dit heeft een gunstig effect op het energielabel van de wasmachine, maar zo wordt het wasmiddel minder goed uit het textiel gespoeld. Overtollig wasmiddel kan huidirritatie veroorzaken.

4. Overdosering kan ook een oorzaak zijn. Hierdoor blijft er ook wasmiddel op kleding zitten. Volg nauwkeurig het doseervoorschrift op de verpakking.

5. Helpen minder doseren en meer spoelen niet voldoende, stap dan over op een hypoallergeen wasmiddel zoals Neutral, Seepje, Ecover of Klok. Deze bevatten geen toegevoegde parfums en hebben conserveringsmiddelen die niet op de lijst van allergenen voorkomen.