Nieuws/Lifestyle
500569
Lifestyle

Nóg meer ambitie

Filmrecensie: Holland: Natuur in de delta

Natuur in Nederland? Het bestaat, bewees De nieuwe wildernis. Bijna 700.000 bioscoopbezoekers bekeken deze documentaire over de dierlijke bewoners van de Oostvaardersplassen, een gebied ontstaan door inpoldering.

Na dat enorme succes portretteert regisseur Mark Verkerk in Holland: Natuur in de delta nu een landschap waarin de mens nog veel duidelijker z’n sporen heeft getrokken.

In zijn nieuwe film beziet de cineast Nederland Waterland met een brede blik, maar focust hij op de Biesbosch. Daar stelt hij een aantal kleurrijke hoofdrolspelers aan ons voor. Van hazen die niet terugdeinzen voor een partijtje boksen tot de trotse zeearend. En natuurlijk de bever, de knagende architect van dit gebied.

Carice van Houten en Bram van der Vlugt praten ons gidsen ons met hun stemmen door adembenemende natuurbeelden. Unieke opnamen zijn het vaak, soms letterlijk in vogelvlucht gemaakt. En met nóg meer ambitie. Van Houten kreeg van de makers nogal gedragen teksten,  die in combinatie met de muziek van Bob Zimmerman wel eens neigen naar bombast. Van der Vlugts commentaren zijn gelukkig een stuk speelser.

Luchtig verhaalt hij over de eeuwige beweging van paren en baren, de instinctieve drijfveer van alles wat ademt. Zo doet de vrouwelijke pimpernelvlinder het maar één keer in haar leven, al weet zij die eenmalige vrijpartij wél tot anderhalf uur te rekken. ‘t Is zomaar eén van de vele weetjes die het oogstrelende Natuur in de delta ook tot een amusante zit maken.