Nieuws/Lifestyle
500956
Lifestyle

Ook Brussel kijkt naar VW-schandaal

BRUSSEL - Ook in Brussel wordt met argusogen gekeken naar het dieselschandaal bij Volkswagen (VW). De Europese Commissie houdt alles nauwgezet in de gaten. Een woordvoerster van het dagelijks bestuur van de Europese Unie zei dinsdag met de lidstaten te gaan overleggen over eventuele stappen.

Eerder had de Franse minister van Financiën Michel Sapin opgeroepen tot een Europees onderzoek. Brussel wil zich daar nog niet aan committeren, maar benadrukte de situatie zeer serieus te nemen. Volkswagen zou flink gesjoemeld hebben met de uitstoot van dieselauto's.

"Wij moeten er absoluut zeker van zijn dat de industrie voldoet aan de grenswaarden voor de uitstoot van CO2", aldus de zegsvrouw van de commissie. Op dit moment is het te vroeg om al conclusies te trekken.

Ook de Britse minister van Transport, Patrick McLoughlin, wil dat Brussel een onderzoek start. Dat moet zich vooral richten op de manier waarop de uitstoot gemeten wordt. "Het is van vitaal belang dat het publiek kan vertrouwen op die tests".

Grenswaarden aan uitstoot worden op EU-niveau vastgelegd. De handhaving ervan is de verantwoordelijkheid van de lidstaten.