Nieuws/Lifestyle
503463
Lifestyle

Suzuki koopt aandeel van Volkswagen terug

AMSTERDAM - Het Duitse autoconcern Volkswagen en het Japanse Suzuki Motor zetten definitief een punt achter hun moeizame samenwerking. Suzuki koopt daarom de aandelen van Volkswagen terug, zo kan Automotive News melden. En dat gaat om veel geld.

Volkswagen had een belang van 19,9 procent in Suzuki. En dat is goed voor 460,3 miljard Japanse yen. Omgerekend naar dollars komt uit neer op 3,8 miljard dollar, dik 3,4 miljard euro. Het gaat in totaal om 111,6 miljoen aandelen. Suzuki-topman Osamu Suzuki heeft aangegeven in de toekomst voorzichtiger te willen zijn met het aangaan van samenwerkingen met andere autofabrikanten.

Volkswagen kocht in 2010 een belang in Suzuki met als doel samen te werken aan kleine brandstofzuinige auto's voor opkomende markten en Volkswagen betere toegang tot India te geven. Later bekoelde de relatie echter en beschuldigden de bedrijven elkaar van het schenden van de overeenkomst.

Eisen

Suzuki zette in 2011 al eenzijdig een punt achter de relatie door zijn belang van 1,5 procent in Volkswagen te verkopen en de aandelen die Volkswagen bezit terug te eisen. Daarin heeft Suzuki nu van internationale scheidsrechters gelijk gekregen. Volkswagen gaf aan het oordeel nog te bestuderen, maar de aandelen te willen verkopen.

Topman Osamu Suzuki van Suzuki liet weten blij te zijn dat de samenwerking met Volkswagen nu echt verleden tijd is. ,,Het voelt alsof een graatje uit mijn keel is. Ik voel me verfrist'', aldus de voorzitter van het Japanse autobedrijf. Suzuki zal volgens hem nooit meer samen werken met de autofabrikant uit Wolfsburg.