Nieuws/Lifestyle
504615
Lifestyle

Peter Tuinman geeft stoïcijnse De Cock emotie

Komend theaterseizoen kruipt acteur Peter Tuinman voor de tweede keer in de huid van de bekende inspecteur De Cock uit de tv-serie en boekenreeks Baantjer.

En dit keer, zo voorspelt hij, krijgt het theaterpubliek een onbekende kant van de anders zo stoïcijnse rechercheur te zien.

Tuinman ontving veel lof voor zijn vertolking van de hoofdpersoon in de eerste theaterversie van Baantjer. "Het was een grote uitdaging, want De Cock is bij iedereen bekend. Iedereen heeft een beeld van hem en iedereen heeft er ideeën bij. Het is van het grootste belang om het personage uit de serie niet te imiteren, daar prikt het publiek direct doorheen. Maar je moet wel proberen fysiek te voldoen aan het beeld dat men van hem heeft, anders gelooft ook niemand het. Ik heb geprobeerd mezelf dat fysiek eigen te maken en kennelijk is dat gelukt, want ik hoorde van veel mensen dat ze me geloofwaardig vonden als De Cock."

In Baantjer Live-2, vanaf begin oktober in de theaters, krijgt Tuinman iets meer ruimte een eigen draai te geven aan het bekende personage. "De Cock kennen we natuurlijk als stoïcijnse, nuchtere man. Maar in dit verhaal gaan we hem ook van een emotionele kant zien. Het komt allemaal nogal dichtbij voor hem."

Afloop

Na afloop van de theatertournee van De Cock en de moord in het theater vorig jaar, liet Tuinman al aan producent Erwin van Lambaart weten dat hij hem 'altijd mocht wakker bellen' zodra sprake zou zijn van een vervolg. "Vooral het interactieve karakter, de dialoog met het publiek, vind ik heel verfrissend. In de 45 jaar dat ik in dit vak zit, doorbrak ik nooit die zogenoemde vierde wand. Ik heb daar enorm van genoten en verheug me erop weer met het publiek te mogen spelen."

De zaal wordt geacht actief mee te denken met De Cock en zijn rechterhand Vledder om de gepleegde moord op te lossen en het verhaal ontwikkelt afhankelijk van de input van het publiek. "Dat is een van de meest spannende dingen om te doen voor een acteur. Het houdt mij elke avond scherp."