Nieuws/Lifestyle
504709
Lifestyle

Baantjer moet jongeren naar theater lokken

Theaters proberen al jaren een jonger publiek in het pluche te krijgen. De tweede theatervoorstelling van Baantjer doet opnieuw een poging om jongeren te trekken.

De eerste theatervoorstelling naar de bekende tv-serie en boekenreeks Baantjer slaagde daar in 2013 volgens producent Erwin van Lambaart opvallend goed in. Reden genoeg om inspecteur De Cock en zijn rechterhand Vledder wederom het podium op te sturen met Baantjer Live-2.

'De Cock en de moord in het theater' was volgens Van Lambaart een spannend experiment. De overbekende karakters naar het theater brengen en dan ook nog eens in een interactieve voorstelling, waarin het publiek het verloop bepaalt, kende heel wat uitdagingen. "Dit is nationaal erfgoed. Daar moet je respectvol mee omgaan." Maar het experiment pakte goed uit. De producent spreekt van een groot succes en als klap op de vuurpijl bleek de productie ook nog eens bijzonder veel jongeren naar de theaters te trekken. "We zagen een heel nieuw, jong publiek. Dat was geweldig en ik hoop dat dat nu weer lukt."

Peter Römer, zoon van Piet Römer die jarenlang de rol van De Cock vertolkte in de tv-serie, schreef het script voor de eerste theaterversie van Baantjer en deed dat wederom voor Baantjer 2. En net als in de eerste voorstelling staat hij opnieuw op de planken als commissaris Buitendam. Van Lambaart: "De eerste keer kostte het wat moeite Peter zover te krijgen. Maar hij vond het zo leuk, dat hij gelukkig weer met ons op tournee wil."

Beau Schneider

Ook De Cock wordt voor de tweede keer vertolkt door acteur Peter Tuinman. Beau Schneider kruipt voor het eerst in de huid van Vledder.

De grootste uitdaging zat voor de producent in het vermijden van de valkuil het succes van deel 1 na te streven. "Natuurlijk hopen we dat dit minstens zo'n succes wordt, maar dat kan alleen als we niet de eerste voorstelling gaan proberen te kopiëren. Daarom een deels nieuwe cast en een script dat speciaal voor het theater is geschreven, met een nieuw verhaal dat niemand nog kent."

Wending

Er liggen verschillende scripts met allemaal een andere wending. Het publiek wordt tijdens de show geacht actief mee te doen als getuige en De Cock en Vledder te assisteren bij het oplossen van een moord. Regisseur Frank van Laecke bereidt de spelers achter de schermen alvast voor op de confrontatie met het publiek. "Een dialoog met de mensen in de zaal is voor een acteur heel onnatuurlijk. Maar het creëert een heel bijzondere dimensie. Het publiek bepaalt de show."

Baantjer Live-2 gaat op 5 oktober in première in het DeLaMar Theater in Amsterdam en is daarna tot en met januari te zien in theaters door het hele land.