Nieuws/Lifestyle
504727
Lifestyle

NFF negeert filmmaker Tom Six

Tom Six is boos. Hij heeft als Nederlandse filmmaker, die ook in het buitenland bekend is, weer geen uitnodiging gekregen van het Nederlands Film Festival.

“Ik word gewoon compleet genegeerd”, zegt Tom tegen BuzzE. “Het klinkt misschien arrogant maar ik ben een van de meest invloedrijke Nederlandse filmmakers in het buitenland”, zegt Tom. “Het is zo bizar wat hier gebeurt, na 2006 heb ik nooit meer wat gehoord van het filmfestival.”

Het thema van het filmfestival is dit jaar Grenzeloos Nederlands. Een thema waar Tom Six, maker van onder andere de Human Centipede trilogie, naar eigen zeggen juist goed bij zou passen. “Mijn films worden verguisd, maar zijn ook geliefd. Zo hebben mijn films de makers van South Park en Conan O’ Brien geïnspireerd”, vertelt Tom. “Ik krijg de BBC thuis over de vloer voor een verhaal, media van over de hele wereld zoeken mij op.”

Statement

Six zegt al jaren geen uitnodiging te krijgen van het filmfestival. Waarom hij er dit jaar een punt van maakt? “Ik vind dat ik een keer een statement moet maken, dit is hoe we omgaan met Nederlanders die succesvol zijn in het buitenland”, verklaart Tom. “In bijna ieder land zijn de mensen trots op filmmakers die het goed doen in het buitenland, maar hier niet. Het is kortzichtig.” Six zegt niet op zoek te zijn naar erkenning. “Natuurlijk is dat leuk, maar dat is niet waar het mij om te doen is.”

De regisseur zegt dat hij eigenlijk wel begrijpt waarom hij geen uitnodiging krijgt van het filmfestival. “Mijn films zijn te fel, te politiek incorrect . Ze zijn gewoon bang dat als ze een film van mij programmeren te veel kritiek krijgen. Ze zijn bang voor controverse”, legt de filmmaker uit. “Het filmfestival communiceert naar het Nederlandse volk, ze laten een beeld zien van de Nederlandse filmindustrie, maar dat beeld is niet compleet.”

Het Nederlands Film Festival laat in een reactie weten Six niet bewust te negeren. “We hebben juist dit thema dit jaar geagendeerd om aandacht te vestigen op succesvolle Nederlandse films en makers in het buitenland. Maar we kunnen simpelweg niet alle Nederlandse filmmakers uitnodigen die succesvol zijn in het buitenland, daar hebben we geen plek voor. We kijken bij het samenstellen van het programma naar het thema en naar bijvoorbeeld (internationale) films, waar Nederlanders bij betrokken zijn, die binnenkort uitkomen”, legt een woordvoerder uit. “Tom Six is als gast natuurlijk welkom op het festival, hij kan films komen bekijken en als hij dat wil netwerken met zijn collega’s”, besluit de woordvoerder. Daar gaat Six overigens niet op in.