Nieuws/Lifestyle
504753
Lifestyle

Eindelijk: prestatiecijfers Ford Focus RS

AMSTERDAM - Ford heeft eindelijk de prestatiecijfers van de nieuwe Focus RS vrijgegeven. Ten opzichte van de vorige Focus RS legt de nieuwe generatie de lat weer aanzienlijk hoger.

Een aantal zaken waren al bekend. Zo levert de 2,3 liter EcoBoost viercilinder met turbo 350 pk en tussen 2.000 en 4.500 tpm een koppel van 440 Nm. Dankzij een overboostfunctie is er zelfs vijftien seconden 470 Nm trekkracht beschikbaar. Gekoppeld aan een handgeschakelde zesbak en een slim AWD-systeem met launchcontrol zou de Focus RS minder dan vijf seconden nodig om naar 100 km/h te sprinten. Die belofte maakt Ford waar. De sprinttijd van 0 naar 100 km/h bedraagt 4,7 seconden en de pret is pas op bij 266 km/h.

Launch Control

‘Launch Control’ inschakelen vergt wat stappen. De functie is via het clustermenu in te schakelen. De transmissie moet in de eerste versnelling staan. De bestuurder geeft vervolgens vol gas en laat de koppeling los. Alle aandrijfkrachten worden voorts zo efficiënt mogelijk verdeeld over alle wielen. Via een lampje op het dashboard weet de bestuurder wanneer hij moet schakelen. Volgens Ford ligt het ideale schakelpunt bij 5.900 tpm, terwijl de motor 6.800 tpm aan kan.

Begin 2016

De levering in Europa moet begin volgend jaar starten. De prijs is nog niet bekend. Overigens wel in Duitsland waar de Focus RS slechts 39.000 euro kost. Reken in Nederland op dik vijftig mille.