Nieuws/Lifestyle
504766
Lifestyle

Toch onderzoek naar echtheid 'Karel Appel'

HILVERSUM - Er komt toch een onderzoek naar de echtheid van het kunstwerk dat onlangs aan Karel Appel werd toegeschreven in het tv-programma Tussen Kunst en Kitsch. De AVROTROS liet woensdag na samenspraak met de eigenaresse van het reliëf weten dat ze duidelijkheid willen hebben en daarom de hulp inschakelen van de Karel Appel Foundation.

Kunstenaar Jon Marten (81) claimde dinsdagavond in het RTL Z-programma Van Liempt Live dat hij rond 1972 het kunstwerk had gemaakt. Hij was geïnspireerd door Appel.

Desondanks wil de eigenaresse het werk op echtheid laten onderzoeken. "Er blijft een verschil tussen het verhaal van de eigenaresse en kunstenaar Marten. Zij zegt namelijk dat haar vader het werk vlak na de oorlog al heeft gekocht", reageert een woordvoerder van AVROTROS. "We hopen dat het onderzoek snel uitsluitsel zal geven over de afkomst van het reliëf."

De deskundige van Tussen Kunst en Kitsch schatte de waarde van het werk op 20.000 tot 25.000 euro. Andere taxateurs en kenners verklaarden eerder deze week al bij RTL Z dat het werk niet van Karel Appel kan zijn.