Lifestyle/Culinair
507111825
Culinair

Felix met smaak

Gewoon lekker delen

De vrienden namen een B&B in de buurt. Onze logeerkamer was al vol. De enorme wolken mepten slierten regen tegen de ramen. De vrienden waren blij: „Zo veel lucht bij jullie.” Ze kijken precies als ik naar het landschap van de Kromme Rijndelta in de luwte van de Utrechtse Heuvelrug. Ze logeren bij Jan, spreek uit: Jaán, want we zijn wel in de provincie Utreg, waor!

Als gastheer ga ik ze ophalen zodat ze straks aan de dis rustig wat kunnen drinken, ik breng ze wel weer weg. De mevrouw van de B&B heeft schik in het Duitse herenpaar. „Grappige mannen”, zegt ze.

We praten wat over het enorme uitzicht, over de fruitbomen, over notenbomen, over de oude stal. Dan loopt zij als vanzelfsprekend naar een hoekje van een voormalige schuur. Daar staan houten kisten met appels. Pas als de tas helemaal vol is, houdt ze op. „Hier, voor thuis. Onbespoten.”

 Bekijk ook: 

 Koeien 

Dan denkt ze nog even na, kijkt naar me, schat me in en loopt door het natte gras naar een perenboom. Ze plukt. Peer na peer. Alweer een zak vol. „Je houdt vast van peren.”

Ja, ik hou van peren. Natuurlijk bedank ik en opnieuw en opnieuw. Ze lacht: „Daar doe je het toch voor? Dat is nou het leuke. Gewoon lekker delen.” Het klinkt zo simpel, maar is zo mooi!

f.wilbrink@telegraaf.nl