Nieuws/Lifestyle
507601
Lifestyle

Gitarist Black Sabbath helemaal gesloopt

Black Sabbath gaat in 2016 nog één keer op tournee en dan is de Britse metalband er definitief klaar mee. Gitarist Tony Iommi: "Ik kan dit niet meer."

Bij de 67-jarige Iommi werd in 2012 kanker geconstateerd en regelmatig wordt getest of de ziekte niet is teruggekeerd. Ook kampt hij met rugpijn. "Mijn lichaam kan niet veel meer aan. En het gereis dat bij een tournee van Black Sabbath komt kijken wordt steeds zwaarder", zegt hij tegen Birmingham Mail. De muzikant is als de dood opnieuw kanker te krijgen, geeft hij toe. "Het is verschrikkelijk. Ik droom er zelfs over. Maar dat is mijn leven nu."

Eigenlijk zou de band van Iommi, Ozzy Osbourne en Geeze Butler na bijna vijftig jaar samen al in november een allerlaatste concert spelen tijdens de Japanse editie van Ozzfest, maar dit is afgezegd. In plaats daarvan gaat de afscheidstournee op 20 januari van start. Er zijn al concertdata aangekondigd in de Verenigde Staten, Australië en Nieuw-Zeeland, en Iommi verzekert de krant dat er ook nog data in het Verenigd Koninkrijk worden gepland. "En natuurlijk gaan we in Birmingham spelen. Dit is waar het is begonnen voor ons, waar onze familie en vrienden wonen en waar onze oudse fans zijn."

Iommi verwacht een emotioneel afscheid in Birmingham. "Na een jaar samen onderweg, na al deze jaren samen muziek maken, na alles wat we samen hebben meegemaakt? Er zullen misschien wel tranen zijn..."