Lifestyle/Thuis & Tuin
508340100
Thuis & Tuin

Waarom katten in het Duitse Waldorff deze zomer binnen moeten blijven

Buiten op avontuur gaan zit er voor huiskatten in het Duitse plaatsje Waldorff de komende tijd niet in. De dieren moeten een groot deel van de zomer in lockdown.

De katten moeten binnen blijven omdat het in Waldorff, een kleine plaats in Baden-Württemberg, niet goed gaat met de kuifleeuwerik.

Kuifleeuweriken bouwen hun nestjes op de grond en broeden eieren dus uit op een plek waar roofdieren zoals huiskatten gemakkelijk bij kunnen. Om te voorkomen dat katten met de vogeleieren aan de haal gaan, worden katteneigenaren opgeroepen om hun harige vriend(en) deze zomer binnen te houden.

Geven de diereneigenaren geen gehoor aan deze oproep, dan riskeren ze een boete van wel 500 euro. Mocht een kat een kuifleeuwerik doden, dan kan het baasje een boete verwachten die kan oplopen tot 50.000 (!) euro. Mocht een katteneigenaar kunnen aantonen dat zijn kat écht ongevaarlijk is, dan kan de kat worden vrijgesteld van de lockdownmaatregel.

Wie zijn of haar kat beslist naar buiten wil laten gaan, kan het dier uitlaten met een kattentuigje waarvan de lijn niet langer mag zijn dan twee meter.

Overigens geldt de lockdown alleen in het zuiden van de stad, waar de kuifleeuwerik zijn nest bouwt.

De lockdown voor katten is niet de enige oplossing die ze in Waldorff hebben bedacht om de kuifleeuwerik te beschermen. Ook wordt er in ieder geval tot augustus gestopt met bouwwerkzaamheden en voor eksters en vossen worden er vallen geplaatst.