Nieuws/Lifestyle
508568
Lifestyle

Rockmama wordt huilmoeder

Filmresencie: Ricki and the Flash

Toen Diablo Cody voor het eerst haar schoonmoeder ontmoette, keek de Oscarwinnende scriptschrijfster van Juno raar op. Voor haar stond geen brave huismus, maar een stoere rockchick die met haar band alle bars van New Jersey op stelten zette. ’Hier zit een film in’, dacht Cody en die film werd Ricki and the Flash.

Ricki (Meryl Streep) is het gezicht van rockband The Flash. Haar routine: veel optreden, vaak doorzakken en weinig tijd voor thuis. Dan hangt opeens haar ex (Kevin Kline) aan de lijn: hun dochter Julie (Mamie Gummer) gaat scheiden. Meteen vliegt Ricki naar huis voor morele steun. Maar thuis wachten nog een paar verrassingen.

Goed beschouwd is Meryl Streep geen actrice, maar een tovenares. Of ze nu een Poolse kampoverlevende of een duivelse hoofdredactrice speelt, elke rol overtuigt. Ook haar transformatie naar rockmama is een aangename: de manier waarop de actrice het podium verslindt, is niet altijd even zuiver, maar o zo enthousiast. En dat is nodig ook, want met Ricki and the Flash is Streep beland in een tam gezinsdrama dat best een bite had kunnen gebruiken. De gevatte humor en aandoenlijke dramatiek die scenariste Diablo Cody in Juno stopte, ontbreken helaas in deze tragikomische rockmusical (met tien rockballads!). Gelukkig is daar Meryl Streep: haar toverkunsten trekken Ricki and the Flash alsnog naar een voldoende.

E.l.D.