Nieuws/Lifestyle
508610
Lifestyle

’Straight outta Compton’ toont geboorte van gangsta rap

Zoon Ice Cube in voetsporen vader

Zo arm als rapper Ice Cube opgroeide, zoveel privileges kent het leven van zijn zoon O’Shea, die zijn vader speelt in biografische film Straight outta Compton. „Onze familie is gebouwd op de fundamenten van het leven op de straat.”

De groep N.W.A., kort voor Niggaz With Attitude, maakte eind jaren 80 gangsta rap bekend onder het grote publiek. Dr. Dre, Ice Cube, Eazy-E, DJ Yella en MC Ren rapten over hun leven in de arme buurten van Los Angeles en deden daarmee een hoop stof opwaaien, tot een boycot van het nummer Fuck tha Police aan toe.

De rappers en de weduwe van de aan aids overleden Eazy-E werkten jaren aan een film over de opkomst van N.W.A. „Het project zat zeker tien jaar lang voortdurend in mijn achterhoofd”, vertelt Ice Cube over Straight Outta Compton, de biopic die deze zomer dan eindelijk uitkwam.

Er was zeker één persoon niet treurig dat het voortraject zoveel tijd in beslag nam: O’Shea Jackson jr, de oudste zoon van Ice Cube. Hij speelt in de film de rol van zijn vader, wat nooit had kunnen gebeuren als Straight outta Compton eerder was uitgekomen. „Toen pa en Dre voor het eerst over de film begonnen te praten, was ik dertien. Dus voor mij was het een zegen dat het zo lang duurde.”

Toch was het ook rond zijn twintigste geen gegeven voor O’Shea dat hij de rol van zijn vader zou krijgen. „Ik heb twee jaar lang auditie moeten doen. Dit is een grote film, uitgebracht door een grote studio. Die nemen mij echt niet aan omdat ik ’de zoon van’ ben, dat is een veel te groot risico. Ik heb met acteercoaches gewerkt, ben kilo’s afgevallen. Ik heb veel met mijn vader gepraat, maar ook met zijn vrienden uit die tijd en ik heb ongeveer alle oude beelden bekeken.”

De twee jaar voorbereiding was het meer dan waard, vindt Jackson, die een universitaire studie scriptschrijven deed. „Ik moest er gewoon niet aan denken in de bioscoop te zitten en iemand anders mijn vader te zien spelen. Dit is een film over een belangrijke tijd in de recente geschiedenis van Amerika, maar voor mij vooral een film over mijn families erfenis.”

O’Shea junior geeft grif toe dat hij het leven op plekken als Compton niet uit eigen hand kent. Pa Ice Cube is inmiddels volgens schattingen een slordige 100 miljoen waard. „Ik leid een bevoorrecht leven dankzij het harde werken van mijn vader. Zijn jeugd heeft een vuur in hem aangewakkerd waardoor hij altijd doorgaat. Maar mijn ouders hebben er altijd voor gezorgd dat mijn broers en zussen en ik niet vergeten dat onze familie is gebouwd op de fundamenten van het leven op de straat.”

Voor Ice Cube, die ook als O’Shea Jackson werd geboren, was het soms pijnlijk zijn zoon te zien in nare situaties uit zijn eigen verleden. „Bijvoorbeeld in scènes waarin hij – of ik dus eigenlijk – wordt mishandeld door de politie. Het bracht mijn eigen pijnlijke herinneringen terug, maar ik vond het ook vreselijk hem in die positie te zien. Hij is anders opgegroeid, hij kende het gelukkig niet. Maar O’Shea moest het nu voor de film meemaken. Waardoor hij ons nu hopelijk ook beter begrijpt.”

En dat geldt wat betreft de rapper en filmproducent niet alleen voor zijn eigen zoon, maar voor alle kijkers. „Dat is iets wat voor Dre, mij en onze regisseur F. Gary Gray heel belangrijk was: dat de kijker snapt waar we vandaan kwamen. We wilden de vernedering laten zien, want dat is de echte issue. Natuurlijk vertelt de film het wat, waar en wanneer van N.W.A., maar het ging ons vooral om het waarom. Wat er met een tiener moet gebeuren voor hij teksten gaat schrijven zoals ik deed in Fuck tha Police.”

In de jaren sinds de nu 46-jarige artiest dat nummer schreef, is hij wel iets subtieler geworden. „We begrijpen dat agenten soms hard moeten optreden. Het is niet dat we alles en iedereen bij de politie haten. Luister, als er bij mij wordt ingebroken, dan bel ik niet mijn maatjes Dre, Ren of Yella, dan bel ik de ’goddamn’ politie. Ik begrijp dat zij een taak hebben. Maar behandel burgers niet als criminelen.”

Met politiegeweld weer bijna dagelijks in het Amerikaanse nieuws, zijn vader en zoon het erover eens dat er weinig veranderd is op dat gebied. Junior: „Het enige verschil is dat je nu sociale media hebt. Dus je kunt het ook aan mensen laten zien die er normaal gesproken niet mee geconfronteerd zouden worden. Dat is wat mijn vader en de rest toen ook deden: een spotlight plaatsen op wat er gebeurde. N.W.A. was de sociale media van die tijd.”