Nieuws/Lifestyle
508616
Lifestyle

Cannes-winnaars in premiere op Pathé-festival

Een paar grote films die op het festival van Cannes in de prijzen zijn gevallen, beleven hun Nederlandse premiere op de twaalfde editie van het PAC-festival van bioscoopexploitant Pathé. Het gaat om het Hongaarse oorlogsdrama Son of Saul en het lesbische liefdesepos Carol, met actrice Cate Blanchett in de hoofdrol.

Dat heeft Pathé donderdag bekendgemaakt. Het dertiende PAC-festival, waarvoor de kaartverkoop volgende week begint, vindt plaats op 18 oktober in elf theaters verspreid door het hele land.

Son of Saul van regisseur Laszlo Nemens is een beklemmend oorlogsdrama over de 'Sonderkommando's' in Auschwitz, de joden die de gaskamers moesten schoonmaken voordat zich een nieuwe trein met slachtoffers aandiende. De film kreeg lyrische recensies van de critici en won de Grote Juryprijs. Son of Saul draait na de PAC-premiere vanaf 5 november in de Nederlandse bioscopen.

Verboden liefde

Carol vertelt over een verboden lesbische liefde in het Amerika van de jaren vijftig. Actrice Rooney Mara ontving in Cannes de prijs voor beste actrice. Carol, die al wordt getipt als potentiële Oscarwinnaar, is vanaf half december in de filmtheaters te zien.

De andere titels die op het PAC-festival worden vertoond zijn Pawn Sacrifice, A Perfect Day en Me and Earl and the Dying Girl. Het evenement trok de afgelopen jaren overal volle zalen.