Nieuws/Lifestyle
515781759
Lifestyle

Recept van de dag: prei, gewoon prei

Prei, simpel. Wie eet er nu nog prei? Wij dus. Jullie dus. De rest niet. Eigen schuld. Prei is heerlijk zoet als je het goed behandelt. Prei kan lekker ruiken, als je het goed klaarmaakt. Prei koop je als preistengels.

Zakken voorgesneden prei is prima maar er is een enorm verlies aan smaak en geur. En als je dan toch voorgesneden neemt, zucht, kijk dan tenminste even of het geen droge randjes heeft want dan is het te oud.

En simpel preirecept voor erbij. Zal ik je eens iets verklappen? Dit smaak heerlijk over een grote net beetgare bloemkool net uit de oven. Of geroosterde spruiten of bieten.

Nodig voor twee personen:

•500 gr prei

•1 eetl boter

•½ eetl bloem

•2 dl groentebouillon

•1 fijngesneden gedroogde tomaten

•rasp van een halve citroen

Bereiden:

Haal de buitenste bladeren van de prei. Snij het stuk met de wortels af (steek dat in een pot met vochtig zand en je kan er over een paar weken weer jonge preischeuten van oogsten) en snij de prei (met een vlijmscherp mes) in dunne ringen zo in het ijskoude water. Wassen. Uit laten lekken. Klont boter in de pan. Prei erbij. Vochtig. Stoven. Acht minuten. Dan wat citroenrasp er over. En stukjes gedroogde tomaat. Strooi er een halve lepel bloem over. Nog een klont boter, vuur hoger, goed roeren, scheut bouillon, en roeren tot de prei in een heerlijke zachte witte saus, ragout, ligt. Laat heel zachtjes nog vijf minuten koken. Nog wat peper. Klaar. Mooier wordt prei niet