Lifestyle/Culinair
516559950
Culinair

Recept van de dag: zo maak je de échte bolognesesaus

Omdat het altijd beter kan, lekkerder kan, en dan is het vaak nog eenvoudiger ook. Deze Bolognese lijkt me nog weer echter dan die die ik hier in juni gaf. Het recept komt uit Marcella Harzan’s Classic Italian Cookbook, het boek waaruit de Amerikanen weer leerden hoe mooi de klassieke Italiaanse keuken is. Je bent gek wanneer je hier supermarktgehakt voor neemt. Vraag aan de slager of hij vers een stuk schoudervlees van het rund wil draaien. Daar zit vrij veel vet aan.

Nodig voor 6, voorgerecht of 3 hoofdgerecht:

•350 gr rundergehakt (schouder)

•1 ui, fijn gesnipperd

•1 wortel, fijn gehakt

•1 selderiestengel heel dun gesneden

•40 gr boter

•1 eetl olijfolie

•2 ½ dl witte wijn

•1 dl melk

•beetje nootmuskaat

•400 gr bliktomaten, gehakt

•zout

Bereiding:

Neem een diepe gietijzeren pan. Verhit boter en olie. Laat de ui glazig worden, doe de wortel en selderiestengel erbij. Twee minuten, tot het allemaal net zacht wordt.

Doe het gehakt erbij. Zout. Maak los met een vork en bak tot het net niet meer rood is. Nu meteen afblussen met de wijn, hou het vuur hoog en laat de wijn weer verdampen. Draai laag, nootmuskaat erbij en de melk.

Blijf omscheppen tot de melk ook zo goed als verdwenen is. Nu de tomaten erbij en blijf roeren tot die alle vocht afgegeven. Nu het vuur zo laag dat je om de tien minuten een plopje hoort.

Laat zo 3 uur staan, af en toe roeren, soms een drupje vocht erbij. En dat was het. Kook pasta. Beetje saus erop, zijdezacht fluweel mondgevoel.