Lifestyle/Thuis & Tuin
52250244
Thuis & Tuin

Zo houd je het koffieapparaat echt goed schoon

In steeds meer keuken pronkt een volautomaat, een koffieapparaat dat zelf de bonen maalt. Voor een goede smaak van de koffie is het belangrijk om de machine goed schoon te maken. Dat luistert nogal nauw, dus bewaar het instructieboekje goed, zegt onze huishoudexpert Zamarra Kok.

Er zijn wel wat vuistregels: water moet bijvoorbeeld dagelijks worden verschoond. Gooi het reservoir helemaal leeg en ververs het water. Vul water nooit bij, dan kunt u makkelijk morsen in de machine.

Ook de lek- en de residubak moet je dagelijks reinigen; koffiedrab kan schimmelen. Maak daarbij de ruimte waar de bakjes uit komen, goed schoon met een doekje.

Een veel gemaakte fout bij het schoonmaken: water (en zeep) in het bonenreservoir. Dat is funest voor de meeste machines. De vettige aanslag van de bonen kan met een droge microvezeldoek worden verwijderd.

Als de machine aangeeft dat deze moet worden gereinigd of ontkalkt, stel dit dan niet uit. Als er al een onderhoudsmelding (reinigen) in het scherm staat, dan is de machine niet in staat om nog een tweede melding (ontkalken) weer te geven.