Lifestyle/Natuur
533567823
Natuur

Wereldoceanendag: zo verminder je gemakkelijk je plasticverbruik

8 juni is door de Verenigde Naties uitgeroepen tot World Oceans Day, oftewel Wereldoceanendag. Een dag waarop aandacht wordt gevraagd voor het belang van de oceanen. Oceanen zijn immers superbelangrijk voor zowel mens als dier. In dit artikel vertellen we je hoe jij je plasticverbruik kunt verminderen, zodat jij iets terug kunt doen voor de oceanen.

Besef hoeveel onnodig plastic er wordt gebruikt

Moeten die losse tomaten wel in een plastic zakje, of kunnen ze ook los op de band? Is het nodig dat tandpasta in een plastic tube in een kartonnen verpakking zit, die je vervolgens in een plastic tasje mee naar huis neemt? Inzicht krijgen in hoeveel producten er (bijvoorbeeld in de supermarkt) onnodig verpakt zitten, is een eerste stap. Zoek naar alternatieven die minder oververpakt zijn. Denk daarbij ook kritisch na: heb ik het überhaupt wel nodig?

Neem producten onder de loep

Begin met het verwisselen van producten als ze op zijn voor plasticvrije items. Onderzoek welke merken zich actief bezig houden met hun impact op het milieu. Wij geven alvast een voorzetje:

- De beautyproducten van HEMA zijn steeds vaker vrij van sulfaten, microplastics, siliconen, parabenen, minerale oliën en vaak gemaakt van minstens natuurlijke ingrediënten en met verpakkingen deels gemaakt van gerecycled materiaal.

- Het zogeheten Authentic Beauty Concept heeft een zogenaamde refill-bar waar je shampoo en conditioner kunt vullen in dezelfde fles van gerecycled plastic. Ook een shampoobar is een mogelijkheid, zoals die van We/Do.

- Gemiddeld gebruikt een vrouw tijdens haar leven 10.000 tot 17.000 wegwerpmaandverbanden of tampons. Menstruatiecups zoals de Betty Cup en ClariCup bieden een alternatief. Lingeriemerk Livera heeft speciaal ondergoed met zogeheten leak proof-technologie met drie vochtabsorberende lagen.

- Elektrisch poetsen betekent ook nieuwe opzetborstels. Die van LiveCoCo zijn 100% recyclebaar. Pak ook gelijk je tandpasta aan, of maak hem zelf, online is daar alles over te vinden.

Ga je kledingkast na

Ban vooral nylon en polyester uit de kledingkast en ga voor natuurlijke materialen als linnen en bamboe. Denk vooral na of je echt iets nodig hebt, laat desnoods kleding repareren of duik eens een vintagewinkel in. Een aantal merken dat goede stappen maakt op het gebied van minder impact op de natuur: Uniqlo, Kuyichi, Mud Jeans en Armed Angels. Online zijn er lijsten te vinden waarop je je favoriete merk kunt invullen om te zien hoe duurzaam ze zijn.

Weet waar je moet zijn

Zie je door de bomen het bos niet meer? Er zijn een aantal sites met expertise over zo afval- en plasticvrij leven. Nicky en Jessie hangen al sinds 2014 een dergelijke lifestyle aan en hebben dus de nodig ervaring (hetzerowasteproject.nl). Op levenzonderafval vind je ook de nodige tips en producten, evenals op oceonics. Pieter Pot is een plasticvrije supermarkt, waar je je producten in glazen potten kunt kopen, om die later weer te gebruiken.

En onthoud: alle beetjes helpen!