Nieuws/Lifestyle
536446104
Lifestyle

Aandacht voor het gevaar van wegwerpkoffiebekers

Lekker hoor, zo’n koffie voor onderweg. De beker en het drinkdeksel vormen echter een gevaar voor de natuur. Daar moet wat aan worden gedaan, vond Plastic Soup Surfer Merijn Tinga.

Alleen al in Nederland worden iedere ochtend 5 miljoen wegwerpbekers eenmalig gebruikt. Inmiddels worden veel ervan al gerecycled, tot toiletpapier bijvoorbeeld. Een groot gedeelte belandt echter ook in de verbrandingsoven of, erger nog, worden achteloos op straat en in de natuur weggegooid.

Even ter illustratie: van 5 miljoen wegwerpbekers kun je een rij van maar liefst 385 kilometer maken. Precies dié afstand gaat Plastic Soup Surfer Merijn Tinga in juli afleggen op een surfboard gemaakt van gebruikte wegwerpbekers, als symbool voor de wegwerpmaatschappij.

Onder de noemer Mission Reuse wordt vrijdag 24 juni een campagne gelanceerd om aandacht te vragen voor het afvalprobleem van koffiebekers. Voorvechter Merijn Tinga surft van 1 tot 8 juli van Brussel naar Amsterdam op een surfboard gemaakt van afval-koffiebekers. Onderweg wordt hij ontvangen door onder anderen Eurocommissaris Timmermans, Staatssecretaris Heijnen (I&W), lokale bestuurders en ondernemers.

„Inmiddels kan niemand er omheen dat er iets moet veranderen om een klimaatcrisis tegen te gaan. Nergens is dit zo zichtbaar en tegelijk zo makkelijk op te lossen als bij de wegwerpbeker”, vertelt Tinga. „Als morgen wegwerpbekers verboden worden, hoeft er geen kop koffie minder om gedronken te worden, alle oplossingen liggen voorhanden. De koffiebeker toont aan dat iedereen nu dagelijks een groot verschil kan maken en kostbare grondstoffen kan besparen. Ik merk zelf bijvoorbeeld dat er minder wind is en de zuidwest stroming veranderd. Gezien de staat van onze aarde moeten we van wegwerp afstappen en 'hergebruik' zo snel mogelijk de nieuwe norm worden."

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop