Nieuws/Lifestyle
537526256
Lifestyle

Recept van de dag: Patatas bravas

Mari Maris neem ons mee naar Spanje: “Op een Spaans terrasje zitten twee heren, knabbelend aan tapas over eten te discussiëren. Een tafeltje verderop twee mannen en een vrouw, een schaaltje met bakkeljauw. Ze bespreken de nieuwe liefde van Juan, en de beste tortilla, uit de oven of toch de pan? Zo uitgebreid als Spanjaarden eten, zo veel willen ze er ook van weten. Ook over patatas bravas kun je lang praten. Je kunt ze ook gewoon maken.

Fruit de ui en knoflook in warme olijfolie. Strooi er pimentón over en roer de tomatenpuree erdoor. Blus na een minuut af met een scheutje witte wijnazijn, laurier erbij en water tot het net te dunne saus is. Laat zo’n 15 minuten zachtjes inkoken. Voor de smeuïger variant maak je de saus aan met aioli

Kook terwijl de saus afkoelt de aardappelen 10 minuten. Spoel het zetmeel eraf en dep ze goed droog. Verhit op middelhoog vuur een zware, koekenpan waar de blokjes makkelijk inpassen. Bak ze met olijfolie rondom goudbruin, dat duurt zéker 15 minuten. Laat de patatas even uitlekken op keukenpapier en bestrooi met zout. Schenk de saus erover, Rent daar nou een stier door de straten?”

Nodig voor 4 personen

6 flinke, vastkokende, aardappelen, in korte dikke Spaanse patatten

1 blikje tomatenpuree

1 ui, gesnipperd

2 tenen knoflook, fijngehakt

Scheut witte wijnazijn

1 theel gerookt pimentón (naar smaak mild of pikant)

1 blaadje laurier

olijfolie

eventueel aioli