Nieuws/Lifestyle
544916
Lifestyle

eVader

Nissan waarschuwt voetganger met aliengeluiden

Nissan ontwikkelt een beter voetgangerswaarschuwingssysteem speciaal voor elektrische auto’s. Voetgangers worden met behulp van een alienachtig geluid gewaarschuwd dat er een EV-auto op komst is.

Stil

De Japanse autobouwer realiseert dat elektrische auto’s een potentieel gevaar voor voetgangers vormen omdat de elektrische auto’s geen geluid maken. Huidige elektrische Nissans zoals de Leaf hebben al een voetgangerswaarschuwingssysteem aan boord. Dat geluid is een soort zachte fluittoon. Het nieuwe geluid, hier te beluisteren, is volgens Nissan duidelijker hoorbaar dan de huidige toon en daardoor effectiever. "Maar het is niet storend", aldus de woordvoerder.

Het systeem heet eVader en zoekt met behulp van een ingebouwde camera in de voorruit naar voetgangers, fietsers en andere weggebruikers.

Bij herkenning van een voetganger of fietser speelt het systeem via zes luidsprekers een geluid af gericht op de persoon of fietser. Het geluid is volgens Nissan zo samengesteld dat de voetganger of fietsers het niet als irritant ervaart. Nissan benadrukt dat het systeem nog in de ontwikkelingsfase is.

Richtlijn

De bedoeling is om uiteindelijk een standaard toon te ontwikkelen voor alle elektrische auto’s. Er bestaat momenteel nog geen regelgeving omtrent het geluid van een voetgangerswaarschuwingssysteem van elektrische auto’s. Nissan zal de testresultaten voorleggen aan Europese wetgevers. Wanneer er een richtlijn komt, is nog niet bekend.