Lifestyle/Natuur
546592447
Natuur

Zelfs spinnen zijn bang voor... spinnen

Brrr.... spinnen! Niet alleen (veel) mensen zijn er bang voor, ook sommige spinnen moeten niets hebben van hun soortgenoten.

Wetenschappers hebben ontdekt dat spinnen zo angstaanjagend kunnen zijn, dat zelfs bij andere spinnen de spreekwoordelijke nekharen overeind gaan staan. Daarover schrijft Daniela Roessler, gedrags- en evolutionair ecoloog verbonden aan de Universiteit van Konstanz en het Max Planck Institute of Animal Behaviour, in the Britsh Ecological Society.

Zij en haar collega’s bestudeerden het gedrag van springspinnen bij mogelijk gevaar. Zo plaatsten ze spinnen in de buurt van een aantal objecten die voor de spinnen een potentiële dreiging vormden en observeerden vervolgens hoe de dieren daarop reageerden.

Het eerste object, een eenvoudige zwarte 3d-geprinte bol, deed de spinnen vrij weinig. Maar zodra de objecten meer levensecht werden, reageerden de spinnen angstig.

Tijdens het onderzoek werd een spin op een gegeven moment bij een dood exemplaar van een grotere spin gezet. De ’proefspin’ bevroor volledig en trok zich vervolgens langzaam terug. Een andere testspin rende zelfs weg.

Volgens de wetenschappers laat dit zien dat spinnen de dreiging van andere soortgenoten herkennen, zelfs als deze niet (meer) bewegen.