Nieuws/Lifestyle
547594
Lifestyle

Een relevante reis

Recensie: Dr. Dre - Compton

Dr. Dre heeft hiphopliefhebbers na maar liefst vijftien jaar wachten beloond met een nieuwe plaat. Compton, die vannacht exclusief is verschenen via Apple Music en iTunes, is een emotionele reis terug naar vroeger geworden.

Fans wachtten al die jaren eigenlijk op een album dat Detox zou gaan heten, maar dat kwam er maar niet. Vorige week maakte Dr. Dre ineens bekend dat er een heel ander nieuw album aan zat te komen, één geïnspireerd op de aankomende biografische film Straight Outta Compton, over de rapgroep N.W.A. die hij in de jaren 80 vormde met onder meer Ice Cube en Eazy E.

Legendarisch

De film draagt de naam van het legendarische album van de groep uit 1988. De maatschappijkritische teksten op het album werden als controversieel, maar ook baanbrekend ervaren en lanceerden de mannen naar grote hoogte.

Dre, die de film samen met Ice Cube produceert, raakte tijdens de filmopnames zo geïnspireerd dat er een compleet album ontstond, waarvoor hij een enorm blik collega’s opentrok. Zo horen we onder anderen Kendrick Lamar, Snoop Dogg, Eminem en natuurlijk ook Ice Cube.

Oude buurt

Die inspiratie is duidelijk te voelen. Met je ogen dicht zie je Dr. Dre door zijn oude buurt rijden, oude vrienden zien, oude gevoelens voelen. Die melancholie geeft een mooie lading aan het album, waarop iedereen die eraan meewerkt echt alles lijkt te geven.

Dre heeft die nostalgie in een jasje van nu gegoten. Daarom kan het voor fans die hoopten op een keihard ‘oldschool’ album wellicht iets tegenvallen, maar als je die verwachtingen los laat kun je mee op een mooie, relevante reis.

Want je hoeft niet dezelfde achtergrond te delen om je te kunnen verplaatsen in deze verhalen. En te waarderen dat Dr. Dre en deze muzikanten belangrijke kwesties aan de kaak stellen die tot op de dag van vandaag relevant zijn.