Lifestyle/Reizen
549751
Reizen

Lezersaanbieding

Onvergetelijk Groenland

Een expeditie-cruise naar Noordoost Groenland is een onvergetelijke ervaring. In deze afgelegen woestenij voelen muskusossen, ijsberen en pool-wolven zich helemaal thuis. Onder begeleiding van gidsen maakt u prachtige wandelingen over de toendra, bedekt spectaculaire herfstkleuren. En wat te denken de Inuit nederzetting Ittoqqortoormiit?

Reisdata:

17-26 sep 2018

Reissom:

vanaf € 3995,- P.P.

Reserveren

tel. 020-4204482

Dag 1: Amsterdam - Reykjavik

U vliegt met Iceland Air naar Reykjavik. Na aankomst volgt de transfer naar uw hotel voor 1 overnachting.

Dag 2: Reykjavik-Akureyri

Na het ontbijt volgt de bustransfer van Reykjavik naar Akureyri waar u in de middag aankomt. Hier gaat u aan boord van het M/S Plancius. Vroeg in de avond vertrekt het schip uit de haven van Akureyri, de Denmark Strait in richting Groenland.

Dag 3: De Straat van Denemarken

Het schip zet koers in noordelijke richting. Tijdens de oversteek door de straat van Denemarken speurt u vanaf het open dek naar walvissen en mogelijk zelfs witsnuit dolfijnen. Vanuit de diverse dekken en de observatielounge kijkt u uit naar zeevogels waaronder stormvogels, drieteenmeeuwen en Jan-van-genten. U passeert de noordpoolcirkel. Tegen de avond, wanneer u de oostkust van Groenland nadert in de buurt van Kap Brewster, ziet u mogelijk de eerste ijsbergen. De goed opgeleide biologen/gidsen aan boord verzorgen lezingen over de flora, fauna, geologie, geschiedenis van de Noordpoolexpedities en andere aan het poolgebied gerelateerde onderwerpen.

Dag 4: Fjord Scoresby Sund

Vanochtend bereikt u de kust van Groenland en u komt aan in een deel van de wereld dat volledig beheerst wordt door de ijs- en weersomstandigheden. Vanaf het eerste moment dat u ijskastelen tegen de achtergrond van de hoge, donkere bergen tegenkomt, geniet u van dit natuurspektakel. De grootsheid van deze blauwgekleurde ijsformaties en de warme herfstkleuren van de vegetatie op de toendra, het bijzondere wilde leven en de oorverdovende stilte zijn herinneringen die u altijd bijblijven.

’s Morgens vaart u langs de ruige, met gletsjers bedekte Volquart Boons Coast. Hier maken we mogelijk een zodiactocht langs een van de gletsjergevels van deze kust en gaan voor het eerst aan land in de buurt van een gletsjer, bijvoorbeeld Maanegletsjer of in Vikingebugt.

Later gaan we aan land op Danmarkso, waar we de restanten van een Inuit nederzetting

bezichtigen, die ongeveer 200 jaar geleden door hen verlaten is. De cirkelvormige ‘tentenkring’ gemarkeerd door stenen wijzen op de zomerverblijven, terwijl de winterhuizen dichter bij een kleine kaap liggen. Deze plekken zijn goed bewaard gebleven, waardoor toegang is toegestaan. Zelfs de geheime, ijsbeer-proof, voorraadplaatsen voor vlees zijn te herkennen. Ook treffen we er begraafplaatsen aan. ’s Avonds varen wij verder in westelijke richting door de prachtige fjorden tjokvol ijsbergen.

Dag 5-7: Verkenning Scoreby Sund

U vaart door de mooiste fjorden van heel Groenland. Het landschap is majestueus, met fjorden die worden geraamd door immens hoge bergen die aan weerskanten verticaal uit zee omhoogschieten. Gelijktijdig vaart u langs gigantische ijsbergen en ijsformaties. Daarnaast is het gebied ook bekend om zijn prachtige geologische rotsformatie.

Wanneer u Scoresby Sund bereikt, gaat u regelmatig aan land en geniet hier van het adembenemend mooie uitzicht op deze onmetelijk grote fjord. Met zijn zijfjorden is deze fjord

het meest indrukwekkende fjordenstelsel ter wereld en tevens ook de langste fjord ter wereld.

Per zodiac maakt u landingen op prachtige plekken met uitgestrekte, kleurrijke toendra die veelal bevolkt wordt door muskusossen.

Op dag 7 bezoekt u de vissersnederzetting Ittoqqortoormiit, een gemeente die ongeveer even groot als Groot-Brittannië is en slechts 400 inwoners telt. Tijdens uw verblijf in de Scoresby Sund Fjord heeft u elke nacht de kans om het schouwspel van de dansende lichten, het noorderlicht, te zien. In de namiddag vertrekt u weer zuidwaarts.

Dag 8: Walvissen spotten

U brengt de hele dag door op zee en er zijn mooie gelegenheden om grote walvissen en migrerende zeevogels te zien. Ook hier heeft u nog steeds de mogelijkheid om ’s nachts het noorderlicht waar te nemen. Onze gidsen informeren u voortdurend met educatieve beeldpresentaties.

Dag 9

In Akureyri, in het noorden van IJsland, gaat u van boord. U wordt aan het eind van de reis per bus van Akureyri naar Reykjavik gebracht. In Reykjavik heeft u wederom 1 overnachting in een hotel.

Dag 10

Vanuit Reykjavik vliegt u weer terug naar Amsterdam.

Nota: Expedities naar Noordpoolgebieden zijn sterk afhankelijk van ijs- en weersomstandigheden. Bovengenoemde plaatsen/locaties zijn voorbeelden van enkele van de vele bijzondere plekjes de Scoresby Sund u te bieden heeft en die we hopen te kunnen bezoeken. Wij spannen ons steeds in u een zo optimaal mogelijke ervaring te bieden. Flexibiliteit is hierbij de sleutel tot een succesvolle expeditie!

Inbegrepen

• Vliegreis Amsterdam – Reykjavik v.v.

• 2 overnachtingen in Reykjavik • bustransfer naar haven Akureyri

• overnachtingen

• maaltijden, koffie, thee aan boord

• alle activiteiten tijdens de expeditie-cruise en lezingen

aan boord

• gebruik laarzen

• 7 à 8 gidsen

• uitgebreide info voor vertrek

Niet inbegrepen

• Lunches en diners in Reykjavik • persoonlijke uitgaven & kosten communicatie • reis- en annuleringsverzekering • fooien,

• toeslag eenpersoonskamer Reykjavik

• bijdrage stichting Calamiteitenfonds € 2,50,- per boeking • administratiekosten € 25,- per boeking