Lifestyle/Op weg
583687276
Op weg

Te laat op kantoor? Kwart van Nederlanders gebruikt file als smoes

„Ik sta in de file, dus ik ben iets later op kantoor.” Hoe vaak heb jij je collega’s op die manier moeten vertellen dat je later aan je werkdag begon? En hoe vaak stond je op dat moment ook écht vast in het verkeer? Uit een recent onderzoek blijkt namelijk dat de file regelmatig wordt gebruikt als smoes.

Althans, dat is een van de conclusies die Acties.nl trekt op basis van een onderzoek onder 1097 Nederlanders in loondienst. Een kwart van de ondervraagden, 22%, gebruikt weleens de drukke ochtendspits als smoes om te laat te komen op het werk.

Fileschaamte

32% van de ondervraagden geeft daarentegen aan weleens last te hebben van ’’fileschaamte’. Zij voelen zich schuldig richting collega’s als zij in de file staan en daardoor te laat komen. Vrouwen (36%) schamen zich het meest voor een ochtendje filerijden. Met 48% vinden vooral jonge vrouwen het lastig om hun collega’s na een verkeersopstopping onder ogen te komen.

Nieuwe baan

Regelmatig filerijden roept niet alleen schuldgevoelens op, het zorgt ook voor veel irritatie. Zo noemt maar liefst 53% van de respondenten ‘in de file staan’ het meest vervelende onderdeel van hun werkdag. Voor twee derde is regelmatig filerijden zelfs een reden om op zoek te gaan naar een nieuwe baan.

Telefoontjes

Uit het onderzoek blijkt verder dat een file niet alleen maar slecht nieuws hoeft te zijn. Maar liefst 24% van de ondervraagden probeert zoveel mogelijk werk te verzetten wanneer ze in de file staan. Opvallend genoeg zijn het vooral mannen (27%) die van de gelegenheid gebruikmaken om bijvoorbeeld zakelijke telefoontjes te plegen. Onder vrouwen bedraagt dit slechts achttien procent.