Lifestyle/Culinair
606929204
Culinair

Recept van de dag: vijgencompote

Het wil maar niet lukken. Kilo’s geleisuiker heb ik verspeeld aan rabarber, aardbeien en frambozen. Het lijkt me zo leuk om eens mijn eigen gelei op warme toast met boter te kunnen smeren. Maar het eindigt altijd als saus bij vlees of vis. Want als ik het doe, wil het maar niet binden. Nu zijn opeens de vijgen rijp. Ja, waanzinnig toch, vijgen uit de tuin. Het recept voor vijgengelei bespaar ik jullie, maar dit recept deel ik graag.

Nodig voor twee personen:

• 4 verse vijgen, zo van de boom

• 2 dl witte witte wijn

• 50 gr suiker

• 1 zakje vanillesuiker

• 1 stuk citroenschil

• 2 eetl crème fraîche

Bereiding:

Breng witte wijn aan de kook met suiker, beetje vanillesuiker en citroenschil. Leg dan de vijgen twee minuten in kokend water en spoel ze met koud water weer af. Nu mogen ze in de suikersiroop. Houd tegen de kook aan, minstens vijf minuten. Haal ze uit de siroop, kook de siroop in en giet die weer over de vijgen. Samen nog een uur of twee in de ijskast en je hebt heerlijke vijgencompote. Serveer met een dot crème fraîche.

Oh, ja, heel lekker is ook vijgen in goeie vermout leggen. Paar uur. Dan die vermout met wat suiker inkoken en dat weer over de vijgen schenken. Koud serveren.