Lifestyle/Culinair
617427357
Culinair

Dagrecept: Mediterrane linguine met sardines

Sardines worden zelden gebruikt in de Nederlandse keuken, maar in de Surinaamse komen ze wel voorbij. Zo kun je sardines in tomatensaus bakken met uien, knoflook en een stukje Madame Jeanette. Heerlijk!

Je kunt ze ook in de pasta stoppen, zoals Lola Milne laat zien in haar boek Ingeblikt!. Eerst de kruimeltopping: verwijder voor 100 g broodkruim de korstjes van 2 dikke sneden brood en wrijf tot grove kruimels. Verhit in een koekenpan de olie met knoflook, broodkruimels en eventuele amandelen.

Bak in 5-10 min goudbruin, roer vaak. Verhit op matig vuur de olijfolie en opgevangen olie van de sardines in een koekenpan met dikke bodem. Voeg de ui, knoflook, een snuf chili-vlokken en rozemarijn toe. Zet het vuur laag en bak de uien zachtjes tot ze zoet, kleverig en goudbruin zijn (15-20 min).

Kook als de ui bijna klaar is de pasta in een pan gezouten water, bewaar een beker kookwater en giet de rest af. Voeg de pasta toe aan de saus. Meng de sardines erdoor en voeg de citroenrasp en het -sap toe. Doe het kookvocht erbij zodat de saus goed aan de pasta blijft plakken. Schep op borden en bestrooi met de broodkruimels.

Nodig voor 4 personen:

- 1 el olijfolie

- 1 blikje (110 g) sardines

op olijfolie (olie opvangen)

- 1 ui (dunne ringen)

- 2 tenen knoflook (dunne plakjes)

- chili-vlokken

- takje rozemarijn

- 200 g linguine of spaghetti

- 1 bio-citroen (rasp & sap)

Broodkruimeltopping:

- 100 g verse broodkruimels

- 2 el olijfolie, 1 teen knoflook

- Optie: 35 g blanke amandelen (gehakt)