Lifestyle/Culinair
636017303
Culinair

Dagrecept: Gebakken Japanse noedels met groenten

Tijdens mijn studentenjaren ging ik maar wat graag yakisoba te eten bij een beroemde keten. Dit zijn gebakken Japanse noedels met milde kruiding, al deed ik er altijd nog flink wat pittige sambal bij! Yoko Inagi en Christel van Bree hebben een prachtig boek geschreven: Yoko (Becht). Hierin komen mooie verhalen en Japanse klassiekers voorbij. Waaronder dus dit recept voor yakisoba!

Nodig voor 2 personen:

- 300 g Japanse ramen-noedels

- 2 el zonnebloemolie

- 100 g spekreepjes

- 1 wortel van 150 g (reepjes)

- 150 g kool

- halve groene paprika (in reepjes)

- 60 g taugé, ½ tl zout

- 2 el oestersaus, 2 el sake

- ½ tl gemalen zwarte peper

- 1 lente-ui (fijngehakt)

- 1 tl sesamolie of chili-olie

Bereid de noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking. Besprenkel met de helft van de zonnebloemolie om plakken te voorkomen. Verhit de rest van de zonnebloem olie in een koekenpan of wok op midden-hoog vuur. Voeg de spekjes toe en bak ze 3 minuten tot ze goudbruin zijn. Voeg de wortel, kool en paprika toe en roer goed. Voeg wanneer de groenten geslonken zijn de taugé toe. Breng op smaak met zout.

Schep alle ingrediënten in een hoek van de pan. Giet indien nodig nog wat olie op de vrij gekomen plek in de pan en voeg de noedels toe. Roer ze een beetje los en meng ze dan met de groenten en spekjes. Voeg de oestersaus, sake, peper en lente-ui toe en roer. Verdeel de ramen over twee borden of kommen. Besprenkel voor ’t serveren met wat sesamolie of chili-olie.