Lifestyle/Culinair
639360525
Culinair

Dagrecept: Chowder met mais en bieslook

Ik kan me nog goed herinneren waar ik voor het eerst clam chowder at. Dat was in 2005, in San Francisco bij Pier 39, waar je vele visrestaurants vindt en zeeleeuwen heerlijk liggen te zonnen; echt een bezoek waard!

Net als die chowder: een romige dikke soep met vis, schelpdieren en groente, geserveerd in uitgehold zuurdesembrood. Hieronder een variant hierop, uit het fraaie boek Foolproof uit één pan (Becht) van Alan Rosenthal. Laat de boter smelten in een diepe pan.

Voeg de ui, prei en het laurierblaadje toe met een snufje zout en bak 10 min op laag vuur met het deksel erop; roer af en toe. Giet de mais af en leg apart. Verwijder na 10 min het deksel, zet het vuur iets hoger en bak nog 5 min tot de ui en prei zacht zijn, maar niet gekleurd. Roer de bloem erdoor en bak 2 min mee. Voeg de melk, blokjes aardappel, wat nootmuskaat en zwarte peper toe.

Breng aan de kook en laat 15 min pruttelen tot de aardappels gaar zijn. Roer de vis en mais erdoor. Breng aan de kook, laat 5 min pruttelen tot de vis nét gaar is. Breng op smaak met zout en peper, garneer met bieslook en kaas, en serveer er wat zuurdesem bij!

Nodig voor 4 personen:

- 60 g roomboter

- 1 ui (gesnipperd)

- 1 kleine prei (fijngesneden)

- 1 laurierblad

- 150 g maiskorrels

- 1 el tarwebloem

- 750 ml volle melk

- 500 g bloemige aardappels (geschild, blokjes van 1 cm)

- geraspte nootmuskaat

- 600 g gerookte schelvis (ongekleurd, stukjes 5 cm)

- 2-3 el bieslook (fijngeknipt)

- zout en zwarte peper

- oude cheddar of Goudse kaas (geraspt)