Nieuws/Lifestyle
668717
Lifestyle

Audi Q6 Concept met OLED-verlichting op IAA-autoshow Frankfurt

Audi presenteert op de IAA-autoshow in Frankfurt een studiemodel van de Q6. Het model krijgt Matrix OLED-verlichting, bevestigt Audi zojuist.

Hold the phone! OLED? Deze term is een afkorting voor organic light emitting diode, ofwel een organische lichtemitterende diode. De techniek wordt al toegepast in smartphones als concurrent van het vertrouwde LCD-scherm.

Compact

OLEDs zijn gemaakt van organisch materiaal en geschikt om grote vlakken te verlichten met kleine hoeveelheden stroom. Ze nemen ook niet veel ruimte in beslag omdat de lichtbron plat is en reflectoren niet nodig zijn. Bovendien hoeft de verlichting vrijwel niet gekoeld te worden. Het organische materiaal licht op zodra er spanning doorheen gaat. De lichtkleur is afhankelijk van de gebruikte moleculen. LED-verlichting wordt gevormd met aparte modules en is daardoor groter en zwaarder.

OLED-verlichting is door het compacte formaat heel geschikt als interieurverlichting of voor achterlichten. En juist voor die zaken hoopt Audi de lichttechniek in de toekomst te gebruiken. De elektrische Q6 studie in Frankfurt geeft een voorproefje op wat komen gaat. De auto vormt een concurrent voor de eveneens volledig elektrische Tesla Model X. De auto moet in 2018 op de markt komen.