Nieuws/Lifestyle
668846
Lifestyle

Film Nederlandse regisseur opent Melbourne

De autobiografische speelfilm Force of Destiny van Nederlandse filmmaker Paul Cox opent donderdag in Australië het Melbourne International Film Festival (MIFF).

Het festival, dat plaatsvindt tot en met 16 september, bestaat al sinds 1952 en is een van de oudste filmfestivals ter wereld.

Force of Destiny vertelt over een kunstenaar van middelbare leeftijd die opnieuw het leven moet ontdekken als hij na een onverwachte levertransplantatie zijn levensverwachting flink bij moet stellen. Terwijl Robert worstelt met de relatie met zijn ex-vrouw en dochter, wordt hij verliefd op de veel jongere Indiase Maya, wier eigen vader op sterven ligt.

De première van Force of Destiny geldt als een grote gebeurtenis in de Australische filmwereld: kaartjes voor de openingsavond en het aansluitende openingsfeest gaan voor 150 Australische dollars van de hand. De hoofdrollen in de door Cox geschreven en geregisseerde film zijn voor Lord of the Rings-ster David Wenham, de Australische actrice Jacqueline McKenzie (Deep Blue Sea, The 4400) en de Indiase actrice Shahana Goswami (Midnight's Children). De opnames vonden afgelopen jaar plaats op diverse plekken in Australië en India.

Innocence

De nu 75-jarige Paul Cox werd in 1940 in Venlo geboren. In 1965 emigreerde Cox naar Australië, waar hij tientallen veelbekroonde films maakte. Hij behield echter altijd zijn Nederlandse paspoort. Een zware levertransplantatie dwong hem de afgelopen jaren tot rust. In België maakt Cox de afgelopen jaren een documentaire over Vincent van Gogh en de speelfilm Damiaan, over de beroemde Belgische pater die op Hawaï een leprakolonie begon. Zijn laatste film die de Nederlandse bioscopen haalde, was Innocence uit 2002.

Het is nog niet bekend of en wanneer Force of Destiny in Nederland te zien zal zijn.

Bekijk de trailer hieronder.