Lifestyle/Culinair
695903657
Culinair

Recept van de dag: Ierse soep met een flinke scheut Guinness

Afgelopen weekend kon u in VRIJ lezen over whisky; hoe je het maakt van graan en wat er bij het proeven allemaal komt kijken. In principe wordt whisky gemaakt van gerst. In de middeleeuwen was dit graan een belangrijke voedingsbron, ze maakten er destijds een pap/brei van. Totdat tarwe de dominante graansoort werd. Maar gerst komt de laatste jaren weer vaker op tafel, in de vorm van gort of parelgort. In beide gevallen is het buitenste vlies van de gerstekorrel verwijderd. Maar bij parelgort snijden ze meer af zodat er een ronde korrel overblijft. Heerlijk in salades, maar ook in een vullende soep. Zo kwam ik dit Ierse recept tegen voor barley soup (gerstsoep) met een flinke scheut Guinness erin.

Nodig voor vier personen:

- 2 el olijfolie

- 1 winterpeen (blokjes)

- 1 tot 1,5 ui (gesnipperd)

- 130 g koolraap (blokjes)

- 175 g gekookte parelgort

- 2 liter groentebouillon

- paar takjes verse tijm

- 1/2 blik Guinness Draught

- peper en zout

Bereiding

Kook eerst de parelgort (of eventueel gort) gaar. Neem een soeppan en fruit de gesnipperde ui in olijfolie, voeg daarna de rest van de groenten toe. Laat zachtjes pruttelen totdat de groenten een beetje zacht zijn, voeg daarna de bouillon, parelgort, tijm en bier toe. Breng aan de kook en laat nog 20 minuten pruttelen. Breng indien nodig verder op smaak, garneer met wat groene kruiden en serveer met stevig/krokant brood.